Monday, 17 March 2014

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Sunset di Pantai Batu Payung, Tawau Sabah
..بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1] | Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog Ain yang dah bersawang nih. Maafin gue kerna tak mampu nak update blog nih secepat mungkin. Sokmo ain tunda nak update, sebab banyak sangat keje yang kene di settlekan dulu. Maaf sekali lagi deh...


Seperti yang di janjikan pada entry yang lepas.. SINI Ain nak bercerita tentang kisah ain p bercuti ke Tawau, Sabah pada bulan Februari yang lepas. Banyak tempat yang indah, menarik lagi tertarik yang kita orang pergi. Memang permandangan kat sana memang sangat-sangat menakjubkan. SubhanaAllah...

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]

1. Pantai Batu Payung

Pantai Batu Payung, tempat yang pertama Kon Rod bawak kami jenjalan. Pada petang tuh, dengan penuh eksaited nya, kami berlapan meredah bumi Tawau.. tak sabar nak p pantai tuh, yang mana di seberang laut sana, kita boleh nampak negara Indonesia. Yup! memang boleh nampak klu korang pakai teropong.. ekekeke..

Sampai jek kat sana.. apa lagi kan.. terus lompat kuar dari kete, dan berlari-lari anak ke tebing bukit.. Klu terjun terus lam laut lagi sonok asenye..heeee... Jom tengok gambar-gambar ain dan kawan-kawan semasa di Pantai Batu Payung

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Wahh..feeling-feeling kat overseas gitu kan... hehee

Selain tuh, ain ade wat photoshoot skit... perghhh..konon-konon lah kan.. wat drama sinetron..hehehee... Jom saksikan lagi gelagat kitaorang kat sana...


Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Be happy where ever you go and when ever it be.. Que sera-sera.. :P

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Sempat lagi ha..kak Pari Pari Putih posing.. ngn Mk Syahir.. :D
Dah penat bergambar kat situ, kon rod pon bawak kami ke bawah bukit.. Nahhh... Memang Pantai Batu Payung nih sangat indah. Sebenarnya banyak gambar yang ain nak kongsikan.. tapi, terlalu banyak nak upload.. so, sikit-sikit jek lah ek ain kongsi.. hehe

Kat sini, ramai orang yang duk lepak-lepak, berdetim, memancing, malah ada jugak gerai-gerai makan kat tepi-tepi jalan.. Memang tempat tumpuan orang ramai jugak lah kan. So, kami apa lagi..memang eksaited nak bersunset kat cni...

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Ini sangat rare okeh.. Kibin Solat Musafir..
korang leh solat lam nih, muat sorang jek lah kot..

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
berselfie dengan Mawardi Yunus... peaceeee~

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Iffah Afeefah..feeling ape lah tuh kan.. Bayu lembut menyapa pipi.. :P

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Dikbi plak, ngah shoot ape tuh ha?? ke skodeng org mandi?? ekekkee

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
gegurlss~ eh mane Jetool??
Hari dah semakin gelap, aik?? tengok jam baru jek pukul 6 petang.. tapi dah gelap dah.. Haaa.. jangan tak tau.. kat Tawau, mataharinya cepat sikit terbenam. Matahari terbit awal sejam.. Jadi, kami pun berangkat pulang.. Sebelum pulang uh, kami sempat agi menikmati kepak ayam dan juga udang bakar.. SINI 


2. Balung River

Keesokkan harinya, apabila Majlis si Lina dah kitaorang havoc kan, petang tuh, Kon rod sebagai tour guide sepanjang kami berada di sana pon bawak lah kami ke Balung River. 

Klu nak di kira jauh.. ain rasa macam jauh jugak sebab kitaorang hari tuh dari Taman Milenium lebih kurang 3.1km ke Balung River, dan klu dari Bandar Tawau lebih kurang 2.2km. 

Nah.. Mungkin kami rasa jauh sebab mula-mula kami pergi ke Kolam Air Panas, Tawau. Tapi kami singgah kejap jek.. sebab tiket masuknya sangat lah mahal.. RM10/person klu tak silap. So,kami pun teruskan perjalanan ke Balung River.

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Kali nih, kami naik Navara... Gegirls memang suka naik Navara nih..hahaa..

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
tergolek-golek kami dalam navara nih.. =.="

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Balung River

Akhirnya, kami sampai jugak ke Balung River... Sampai kat sana.. perghh.. ramai betul orang yang bermandi manda kat sana.. Resort pon disediakan kat sini. Sangat berbeza.. Sungai Balung atau Balung River nih, dalam ladang kelapa sawit. Haaa.... Sebelum tuh, kami sempat lagi beli makanan untuk makan petang. Konon-konon nak berkelah lah kan tepi sungai uh.. hehehee...

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Hanya di Sabah.. Goreng Pisang Cheese...

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Tempatnya sangat menarik dan dilengkapi dengan banyak kemudahan. Ada juga kolam renang kat sini..

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
Sebenarnya nak snap pakwe kat belakang uh..ehhehee :P

Tempat Menarik Di Tawau Sabah [Bab 1]
jambatan gantung yang seram..bleh wat orang gayat..hehe

Dan yeaaahh... kami dah siap mandi.. LOL... hahaha.. sensored ar klu letak gambar ngah mandi kat sungai kan.. macam-macam gaya ada, kuak lentang, renang kupu-kupu semua ada. Terima kasih dikbi dan mawardi coz ain pinjam beberapa gambo lam nih.. hehee..

Sungai kat sini sangatlah jernih. Memang alam semulajadi yang belum terusik dan Balung River nih sangat berbeza dengan air terjun Ulu Yam atau pun Sekayu tempat orang berkelah tepi air terjun kat semenanjung. Memang eksaited mandi-manda kat sini, air die boleh tahan sejuk jugak.. hehe

Okies, next tempat menarik kat Tawau Sabah nih ain akan update pada entry yang akan datang. Jangan lupa tau... Setia menunggu yep.. Banyak agi tempat yang menarik kat sini. Cuma masa jek tak mengizinkan untuk ain menaip dan berkongsi ngan semua. Okies lah, adiosss~ jumpa lagi.. In shaa Allah :)



6 comments:

  1. tempat mandi manda tu mcm best je..fuh..dah jalan2 sabah..nad ntah bila dapat p sabah

    ReplyDelete
  2. cantiknyaaaaaa kat sana... cantik gambar2 yang di ambil.. hope one day ena dapat jejak kaki di sini...

    ReplyDelete
  3. Hi Norain Yusoff, I would like to know what dslr were you using to snap yr pictures? Join Nikon Charity Hunt if u're a Nikon user. For more information, please visit our website. Tq

    ReplyDelete
  4. awww.part nih aku xdop satu pic pun.. awww..hepi kan mandi2..ekekekek..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca blog Ain nih.. In Shaa Allah ain akan jejak balik nanti..

*P/S: Jangan guna ayat yang tak elok untuk komen, jangan mencarut atau mencabul.. Kerana anda mungkin akan di tangkap oleh pakcik polis.. haaha..