Tuesday, 14 August 2012

Praktikal

Salam smua.. Semua sehat ke rini? Camne persiapan raya tahun nih? kompom smua benda dah siapkan..huhu.. Wendy tahun nih, cam tahun-tahun lepas jugak.. Biasa2 aje.. Tak beraya sangat lah tahun nih.. (^_^) Coz banyak benda nak kena settlekan pas raya nih..


Tambah-tambah agi wendy ngah praktikal skang.. 3 bulan praktikal bawah company MIDD EXCEL.. Banyak pengalaman yang dicedok dan dicebok.. Alhamdulillah semuanya berjalan ngan lancar.. dan insyaAllah 7hb Sept nanti tamatlah praktikal wendy kat sini.


Disamping dapat berkenalan ngan kawan baru, pekerja-pekerja lain, wendy pon turut dapat pengalaman camne nak handle sesuatu pekerjaan yang diberi. Biasanya wendy akan p site tengok orang wat keje, klu duk kat opis nih, memamng keje duk online jeklah.. hehehe..


Klu kat site, compay nih sebenarnya adalah kontraktor kebersihan.. Sekarang, ade tender kat UMT.. Universiti Malaysia Terengganu.. Skop kerja wendy plak adelah mengekori dan follow jek supervisor kat situ.. hehhehe.. Nasib bek lah supervisor sporting.. dah macam kakak dah.. (^_^)


Aktiviti bila sampai kat UMT adalah senyum kat  Pak Guard yang duk dpn main gate tuh, pastu masuk, p kat zone B, dimana zone B adalah tempat projek kebersihan kami.. Sampai sana, apa lagi, kena pastikan smua pekerja jalankan tugas dieorang lah.. Setiap Isnin plak, wendy akan masuk meeting bersama dgn supervisor yang lain, bukan company nih jek yang ade tender kebersihan ngan UMT, banyak jugak company lain. Meeting tuh bersama pihak UMT lah.. Skali ngan Pen. Engineer kat situ..


 Dieorang ngah scrubing lantai.. tempat yang paling kritikal.. tiap masa kena mop! =.="


Sape rase nak mandi, tarik jek..hihi

 benda yang belum pernah dijumpa oleh wendy, so ambik gambar..haha


Dah habis pusing-pusing tgk kawasan.. naik turun tangga check kebersihan.. maka, pulanglah kami ke perkampungan kabin.. hehe. kat situ smua kontraktor berkampung.. hehe.. Pastu apa lagi, tulis report harian, mingguan dan kemaskini smua fail untuk dihantar ke bahangian PPH UMT.. Bila dah 4.30, apa lagi.. pulanglah beramai-ramai kerumah masing-masing..


Sker tulis report nih coz nama Juruteknik kanan tuh..hahaa .. =P


Log Book wendy.. =)


Memang syiok lah, keje tak berat sangat,,tapi penat lah klu kena bawak motor 30 minit dari rumah ke UMT.. kadang-kadang wendy tumpang jek kak Z, supervisor wendy.. jimat wit minyak.. haha.. Yang paling best duk ngan dia, ari-ari leh makan free.. jimat wit makan.. kih3.. tapi bulan pose nih takde lah kan.. =P untunglah.. orang ramai kawan macam dia, kita tumpang sekaki dua kaki jek lah... =P



Iftar di D'Muara ngan smua pekerja company nih.. Big Boss pon ade.. >.<


Skang masih ade 24 hari lagi.. dan Raya ke-5 nih, lecturer akan datang..pheww.. nasib baik opis cuti lagi.. ehhee.. =P Bila dah rasa praktikal nih macam mana, kena bangun awal.. prepare smua benda, barulah rasa cam mana bekerja.. huhu.. okies lah, harap smua orang kerja rajin-rajin dan belajar sungguh-sungguh... adios~



"Bekerjalah kamu ibarat kamu hidup seribu tahun lagi 
dan beribadatlah kamu ibarat kamu akan meninggalkan dunia pada hari esok.."

5 comments:

  1. seronok kan dapat byk pengalaman

    ReplyDelete
  2. bestnya wendy praktikal ada keje.. Sy langsung xde keje..ari2 dok ekon main game,tdo,tgok muvie..


    Salam Perkenalan .. :)

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya aidilfitri, papehal jmpa kat kg je nanti ye :D *bajet sekampung lettew :P

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca blog Ain nih.. In Shaa Allah ain akan jejak balik nanti..

*P/S: Jangan guna ayat yang tak elok untuk komen, jangan mencarut atau mencabul.. Kerana anda mungkin akan di tangkap oleh pakcik polis.. haaha..